Thesinge is een landelijk gelegen historisch waardevol dorp op een steenworp afstand van de stad Groningen. Het telt 650 inwoners. Naast de kerk, een school (met zeventig leerlingen), een galerie, een smederijmuseum en een brijventer (winkelwagen) is er nog een ander café. Verdere voorzieningen zijn er niet..

In het verre verleden heeft deze nederzetting een aantal kloosters gekend. Eén daarvan was het Benedictijner nonnenklooster Germania. Voor het eerst wordt dit klooster vermeld in 1283. De huidige hervormde kerk is een restant van de kloosterkerk. Tegenover die kerk ligt het pittoreske huiskamercafé t Jopje met als uitbater Susan de Smidt, die het pand in 1994 kocht samen met haar man Hans Weggemans. Een serie oude leilindes staan langs het pand. De zijkant van het café ligt aan de haven van Thesinge, alwaar de aanlegplaats van de schippers was die op de Thesinger Maar of Geweide voeren.
Het café stamt uit het begin van de achttiende eeuw. De naam is afkomstig van de laatste eigenaresse die het café als zodanig dreef: Jacoba Schipper, afgekort Jaapje, en op z’n Gronings Jopje. Begin 1760 wordt het pand op een historisch kaart al vermeld als een Tapperij. Bij de voordeur is het jaartal 1762 gebeiteld op een steen, maar volgens Susan de Smidt komen die stenen waarschijnlijk uit het klooster dat in de zeventiende eeuw is afgebroken.

Susan heeft altijd in de gezondheidszorg gewerkt. Ze is geboren in Den Haag en als student in Groningen raakte ze verzeild in Thesinge, waar ze op kamers geen wonen. Na haar studie heeft ze op vele plaatsen gewoond maar altijd toch een idee gehad om ergens in een dorp te wonen. Toen haar vroegere kennissen uit Thesinge vertelden dat het café te koop stond, was de keuze snel gemaakt.. ‘Toen we hier in 1994 kwamen had dit pand een woonbestemming. Café was het al sinds 1970 niet meer. Wij hebben er aanvankelijk ook gewoond. Drie jaar geleden hebben we een schuur naast het pand verbouwd tot woonhuis. Toen ben ik weer begonnen het café te exploiteren. Het enige bijzondere wat bewaard was gebleven, was de prachtige tapkast met fraaie ornamenten, daterend uit begin 1900. We hebben het gebouw weer teruggebracht in de oude staat en daarvoor hebben we veel gekeken naar oude cafés en boerderijen en naar de bijpassende kleuren. De opening is verricht door de zoon van Jopje.’

Het etablissement t Jopje is alleen geopend op zaterdagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur. De stamtafel zit dan meestal vol. Biertjes, gehaktballen, droge worsten en eieren gaan als warme broodjes over de toonbank. Het bier is alleen in flesjes verkrijgbaar. Dat was vroeger ook al zo, want in de deur van de bar zit een rond gat waar de dopjes ingegooid worden.
Het café is echter ook af te huren voor vergaderingen, partijen en feesten. Wanneer er in de kerk getrouwd wordt kan het café als receptieruimte gebruikt worden.

Trefwoorden