Thesinge is een landelijk gelegen historisch waardevol dorp op een steenworp afstand van de stad Groningen. Het telt 650 inwoners. Naast de kerk, een school (met zeventig leerlingen), een galerie, een smederijmuseum en een brijventer (winkelwagen) is er nog een ander café. Verdere voorzieningen zijn er niet..

In het verre verleden heeft deze nederzetting een aantal kloosters gekend. Eén daarvan was het Benedictijner nonnenklooster Germania. Voor het eerst wordt dit klooster vermeld in 1283. De huidige hervormde kerk is een restant van de kloosterkerk. Tegenover die kerk ligt het pittoreske huiskamercafé t Jopje met als uitbater Susan de Smidt, die het pand in 1994 kocht samen met haar man Hans Weggemans. Een serie oude leilindes staan langs het pand. De zijkant van het café ligt aan de haven van Thesinge, alwaar de aanlegplaats van de schippers was die op de Thesinger Maar of Geweide voeren.
Het café stamt uit het begin van de achttiende eeuw. De naam is afkomstig van de laatste eigenaresse die het café als zodanig dreef: Jacoba Schipper, afgekort Jaapje, en op z’n Gronings Jopje. Begin 1760…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden