Ongeveer 150 jaar geleden was Zuidoost-Drenthe het enige gebied in Nederland waar nog grote hoogveencomplexen onaangeroerd aanwezig waren. Hier vormde het veen de zuidelijke uitloper van het Bourtangerveen.

De luchtfoto hiernaast is genomen in de zuidoosthoek van Drenthe. We kijken vanuit het zuidwesten over een klein stukje van een grotendeels afgegraven en dus afgetakeld hoogveengebied dat momenteel onderdeel is van het natuurgebied Bargerveen. We zien naar linksboven weglopend op de foto een harde en rechte grens tussen het waterrijke restveengebied en goed ontwaterde landbouwpercelen. Die strakke grens is de rijksgrens met Duitsland. Het koolzaad bloeit, dus de opname moet ongeveer in mei gemaakt zijn.
De foto laat drie verschillende deelgebieden zien die goed herkenbaar zijn.

Stad op het veen
Onder op de foto lopen de ontginningslijnen van rechtsonder naar linksboven. Dit zijn de zogenoemde Oosteindsche Landen; het oostelijke gedeelte van het Schoonebeeker Veld. De ontginningslijnen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden