Sinds september 2001 staat aan de zuidrand van de stad Groningen een bijzonder gebouw. Niet alleen bijzonder, maar vooral ook opvallend: het Wall House nummer 2, een ontwerp uit 1972 van de Amerikaanse architect John Hejduk. Het huis staat in de wijk die de trots kan worden genoemd van de Groningse woningbouw van de jaren tachtig, de Hoornse Meerwijk, pal aan de openbaar gehouden oevers van de grootste recreatieplas van de stad.

De bouw van het Wall House is niet onopgemerkt gebleven, de opening nog minder. In een maand tijd trok het gebouw ruim twaalfduizend bezoekers, soms zelf dertienhonderd per dag. Voor een woonhuis toch een bijzondere prestatie. Daarna werd het stil rond het huis, opvallend stil. Het zou bewoond worden, als een normaal huis, en er was zelfs een koper gevonden. Het enige dat zo nu en dan naar buiten kwam, was dat er rond het gebouw geen enkele activiteit te bekennen was. Of dat de koop nog steeds niet gesloten was. Of zelfs dat er tijdelijk een kraakwacht in woonde. En ten slotte dat de koop uiteindelijk niet doorging.
Wat is er met dit gebouw aan de hand dat het zo goed werkt voor iets waar het niet voor is gemaakt, de publieke functie van een bijna museaal gebouw, en zo problematisch is …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.