Wie wil weten hoe de wereld van Groningen er in vervlogen tijden uitzag, kan niet om oude kaarten en plattegronden heen.

Twee jaar geleden bracht de Kunstcommissie van de provincie Groningen een tentoonstelling over werken van de schildersgroep De Ploeg die in bezit waren van de provincie. Cartograaf Auke Hummel, lid van de Kunstcommissie, ontdekte behalve deze schilderijen ook een grote verzameling oude kaarten. Hummel heeft zich ingespannen om deze oude cartografische werken in een atlas uit te geven. Het betreft vooral de collectie van de bekende waterstaatsingenieur Johan Kooper (1876-1939), die in de periode tussen de beide wereldoorlogen hoofdingenieur-directeur van de Provinciale Waterstaat van Groningen was. In 1939, het jaar waarin hij overleed, verscheen van zijn hand het standaardwerk Het waterstaatsverleden van de provincie Groningen. Op basis van oorkonden, bodemonderzoeken en opmetingen sche…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden