Op een zachte zomeravond liep ik een keer met onze hond Van Puffelen op de Noorderhaven in de stad Groningen. Het was al donker, maar de straatlantaarns gaven genoeg licht om de schepen te zien.

Dat schip was de volgende morgen al weer vertrokken. Een verlangen was weg gevaren zonder dat ik afscheid had kunnen nemen. Wie van schepen houdt, wordt naar het water getrokken: levenslang.

Dag en nacht
Op een donderdagmorgen om tien uur spreek ik af met de havenmeester van Lauwersoog, Anno Baas, ook vrijwillig schipper van de reddingboot van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij), die op een steenworp afstand van het havenkantoortje ligt. Baas – blauwgrijze ogen, snor – was in het nieuws, want hij vertrekt bij de KNRM vanwege zijn leeftijd. In principe op 1 juli aanstaande. Er zijn heel moeilijk schippers te vinden die dit werk nog op vrijwillige basis willen doen. ‘Ik werk zo’n vijftig uur per week als havenmeester en ik kan dag en nacht worden opgeroepen voor reddi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden