Per ongeluk kwam ik in Jubbega terecht en werd prompt verliefd. Dat was nadat ik op het straatnaambordje 'Jelle van Damweg' had zien staan, om me heen keek en ontdekte: 'Goh, wat een aardige plaats is dit'.

Per ongeluk kwam ik in Jubbega terecht en werd prompt verliefd. Dat was nadat ik op het straatnaambordje ‘Jelle van Damweg’ had zien staan, om me heen keek en ontdekte: ‘Goh, wat een aardige plaats is dit’. Het kon geen toeval zijn dat ze juist hier Jelle van Dam met een straatnaam eerden, en langs de hoofdvaart nog wel. Geen toeval, maar wel een beetje vreemd. Ik wist niet dat hij ook hier timmerman en socialist was geweest.
Jelle van Dam zit in mijn hoofd sinds ik, lang geleden alweer, het boek las dat door Lykele Jansma is uitgegeven (Buitenpost, jaartal staat nergens vermeld) van de Jeugdherinneringen die Jelle van Dam op het eind van zijn leven, bij wijze van bescheiden memoires, opschreef.
Jelle van Dam was in 1857 geboren in Harkema en groeide op in een spitkeet op de hei. Hij sl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden