Veel mensen verdiepen zich in hun vrije tijd samen met plaatsgenoten in de geschiedenis van hun dorp of stad. Noorderbreedte maakte een drieluik over historische verenigingen. In dit nummer aflevering 1: Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert.

Een ‘uniek project’ oordeelde de jury van de Tine Clevering-Meijer Prijs begin dit jaar over het maquettedorp van Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert. En daarmee is niets te veel gezegd over de manier waarop deze Groningse plaats (ruim 5.000 inwoners) zijn cultureel erfgoed veilig stelt en doorgeeft aan toekomstige generaties: via een dorp op zakformaat, waaraan allerhande documentatie is gekoppeld. Geen stoffige museale uitstalling, maar een levende en levendige reconstructie.
In 1969, het jaar waarin bestuurslid voor pr-zaken Greet Atsma vanuit het Friese Metslawier neerstrijkt in Tolbert, telt het dorp 1100 inwoners onder wie drie bakkers, vier kruideniers, een kapper en een boderijder. Dan komt de supermarkt in Leek. De boderijder moet stoppen, omdat bijna iedereen over een eigen au…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.