Het Fochteloërveen, een hoogveenreservaat op de grens van Drenthe en Friesland, is een imposant natuurgebied van ruim tweeduizend hectare. In oktober 2000 is er een zeer fraai gebouw geplaatst: een uitkijktoren met een boeiende architectonische vormgeving die kwaliteit toevoegt aan dit bijzondere landschap.

Natuurmonumenten doet er veel aan om het Fochteloërveen voor bezoekers en omwonenden toegankelijk te maken. Door de aard van het gebied – hoogveen met veel water – is dit niet overal mogelijk. Daarnaast leven er in het gebied veel kwetsbare dieren en planten waarvoor rust en stilte van levensbelang is. Met de nieuwe uitkijktoren wordt het terrein op een veilige wijze goed zichtbaar en beleefbaar voor een breed publiek, zonder dat de planten en dieren gestoord of beschadigd worden.
De uitkijktoren is ontworpen door architect Dick de Haan. Hij is echter voor de bouw overleden. Zijn broer Tony de Haan, bouwkundig projectleider bij Natuurmonumenten, heeft de bouw begeleid.
De achttien meter hoge constructie is opgetrokken uit staal en afgewerkt met panelen van douglashout. Via een tweetal t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.