Foeke de Jong brak in het Friese Oentsjerk honderd bejaardenwoninkjes af. Daarvoor in de plaats kwamen moderne appartementen en een grote welzijnssupermarkt.

Krap en benauwd waren de kamers in verzorgingshuis Heemstra State in het Friese Oentsjerk. Een paar jaar terug ging het gebouw tegen de vlakte. Tegenwoordig blijven de ouderen zelfstandig. Wie behoefte heeft aan medische hulp, of aan gezelschap, gaat naar de nieuwe Heemstra State: een multifunctioneel gebouw met een apotheek, diverse therapeuten, dagopvang, een ‘zotel’ met tien bedden voor revaliderenden, een winkeltje, een biljartzaal, restaurants en een terras. Het complex herbergt ook een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal, en op het erf zijn een huisartsenmaatschap en tandartsen gevestigd. Zo’n drie- tot vijfhonderd volwassenen en kinderen per dagdeel bezoeken het centrum. Ze komen op eigen gelegenheid of met een van de zes auto’s en busjes die Heemstra State op de weg heeft. …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.