Veel mensen verdiepen zich in hun vrije tijd samen met plaatsgenoten in de geschiedenis van hun dorp of stad. Noorderbreedte maakte een drieluik over historische verenigingen. Aflevering 2: Ol Eel in Eelde-Paterswolde.

Het is zomaar een doordeweekse middag. Er heerst veel bedrijvigheid in het Historisch Centrum ‘Ol Eel’. Het nieuwe nummer van het verenigingsblad Kontakt is uit; twee vrijwilligers zijn druk doende de distributie voor te bereiden. Bestuursleden lopen binnen om wat te bespreken. In de ruimte waar de foto’s worden beheerd, is men ook bezig. ‘Het is net een bedrijf geworden’, zegt de secretaris van de historische ‘vereniging’ van Eelde-Paterswolde, Cathrinus Schaafsma. ‘Om de andere dag is er wel wat te doen in ons centrum. Elke donderdagmiddag zijn wij open voor het publiek, in de toekomst hopelijk nog vaker. De fotowerkgroep is wel onze actiefste werkgroep: die mensen zijn hier regelmatig te vinden. Het heeft ook effect naar het publiek. Als hier zoveel leven is, kunnen er zo maar tien, …