't Is zonnig als ik vanuit Groningen naar de Eemshaven rijd. Hoge stapelwolken laten hun schaduwen vallen op het wijde land. Het graan wuift en de aardappelen bloeien. De ruimte van het Groninger land heeft structuur door de grote boerderijen, de boomgroepen bij de dorpen en kerken en een enkele boomomzoomde begraafplaats even buiten een dorp. Alsof een grote hand deze elementen zo gerangschikt heeft om het begrip 'perspectief' te verduidelijken.

Na de afslag Uithuizen kondigt de Eemshaven zich aan met tientallen windmolens en vier hoog boven de gebouwen uitstekende staketsels. Bij het kantoor van het Service Centrum Eemshaven heb ik afgesproken met Marjolein Zwerver, manager marketing van dit havenbedrijf. Opgegroeid in Usquert kent zij deze regio op haar duimpje.
Sinds 1971, toen mijn vrouw en ik naar Groningen verhuisden, hebben we alle strubbelingen rond de Eemshaven in de krant gevolgd. Vanaf het begin van de aanleg van de Eemshaven is deze gesteld onder het beheer van het Havenschap Delfzijl. De commerciële naam Groningen Seaports is pas in 1997 van kracht geworden. De havens hebben elk hun eigen doelgroep. Rondom Delfzijl is veel industrie die zijn specifieke binnenvaart- en treinvervoer heeft en verder de wat kleinere t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden