In het 250 inwoners tellende pittoreske wierdedorpje Niehove met zijn fraaie radiaire structuur ligt zoals gebruikelijk de kerk op de top van de wierde met daaromheen het kerkhof en bomensingel voor een reeks huizen. Een van deze gebouwen is het uit 1735 daterende café Eisseshof, dat in 1984 is gekocht en sindsdien in stand wordt gehouden door een dorpsvereniging. De laatste vier jaar is de uitbater Ria Bruning.

Vroeger was het café onderdeel van een boerderij, waarin tevens een kruidenierswinkel en een timmerbedrijf waren gevestigd. Aan het eind van de negentiende eeuw werd er een verdieping op het cafégedeelte geplaatst. In deze bovenzaal gaven de rijke boeren van Niehove toneel- en theatervoorstellingen, feesten, dansavonden en ook hielden ze er vergaderingen. De benedenverdieping was voor de middenstanders en arbeiders. Vroeger waren er overigens meer café’s in Niehove.
Plaatselijke verenigingen vergaderen nog steeds in het café en er wordt regelmatig gekaart. Biljarten wordt niet zo veel meer gedaan. De plaatselijke leermeester is er mee gestopt. In de bovenzaal worden nog altijd theatervoorstellingen gegeven en twaalf keer per jaar organiseert Ria Bruning met een handvol Niehovers een muz…

Trefwoorden