Ze stuurt haar witte Fiat-bus behendig over de smalle binnenwegen in de Friese Wouden. Elke morgen en middag vervoert Tineke Faber (49) uit Augustinusga negentien kinderen tussen de vier en negen jaar van huis naar school en weer terug. Ze toetert als ze voor school in Surhuizum stopt, waar de groep al staat te wachten in de regen. 'O schatten, zijn jullie nat geworden?'

Het halen en brengen van de kinderen is een van de werkzaamheden die Faber verricht in het kader van ‘Te Plak’, een experiment in vier Friese dorpen met lokale servicecentra. In De Mieden stappen Roelof (5) en Agatha (8) van der Veen uit. Hun moeder Jannie van der Veen-De Vries zou niet meer zonder de ‘scholierenbus’ kunnen, zegt ze. ‘Vroeger reed ik zelf vier keer op een dag heen en weer, want tussenschoolse opvang was er niet. Daar ging heel veel tijd in zitten. Ik leef nu minder gejaagd.’
Jeltsje Ottema van Bureau Ottema & Zwart in Leeuwarden nam twee jaar geleden het initiatief voor het project Te Plak, dat behalve in Augustinusga ook draait in Lekkum, Weidum en Workum. Met de provinciale organisaties Feriening Lytse Doarpen, Stichting Samenwerking Dorpshuizen Friesland en stichting…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden