Sinds drie jaar lopen mijn zoon en ik af en toe enkele trajecten van het Pieterpad. We volgen de route van noord naar zuid, maar zijn beurtelings in Groningen en met terugwerkende kracht in Zuid-Limburg begonnen. Inmiddels liepen we van Pieterburen tot Laren en van Doetinchem tot Maastricht. In de herfstvakantie lopen we het Pieterpad dicht.

Het Pieterpad is ongetwijfeld de meest belopen wandelroute van Nederland. Het maakt niet uit of het nou zomer of winter is, door de week of in het weekend, vakantie of niet; altijd lopen er tien tot twintig mensen met je het traject in dezelfde richting en altijd kom je er tien tot twintig tegen. Een klein rekensommetje leert dat volgens onze waarneming dagelijks minstens vijfhonderd mensen het Pieterpad lopen. Dat maakt de route ook zo bijzonder, want het is een gemeenschappelijke ervaring die maakt dat je er met bijna iedereen over kunt praten. Iedereen vanuit eigen waarnemingen.

Omdat Nederland voor een groot deel bestaat uit postzegelnatuur in diverse typen cultuurlandschap, kom je op de route door heel Nederland van alles tegen. Dwars door landgoederen en natuurgebieden, maar ook…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden