Grafisch vormgevers hebben vanaf het begin een stempel gedrukt op de presentatie van Noorderbreedte. Met name de covers zijn gezichtsbepalend. Voor 2002 en 2003 tekende Jan van Toorn voor de omslagen. Een gesprek met een succesvolle en erudiete ontwerper.

Geboren in 1932 in Tiel, en opgegroeid in Amsterdam met twee broers en een zus, onder wie de bekende schrijver Willem, ging Jan van Toorn na de mulo op zijn zeventiende werken bij een drukkerij, op de tekenafdeling. ‘Zo ben ik ontwerper geworden. Ik kwam uit een familie van ambachtslieden en in de avonduren ging ik naar de Grafische School en het Instituut voor Kunstnijverheid Onderwijs, de voorloper van de Rietveld Academie. Op die tekenkamer maakte ik prentenboeken met varkentjes en kippen, en plaatjes voor op de keramiek.’
Na die baan is hij in 1957 voor zichzelf begonnen als grafisch ontwerper. Zijn eerste klus was het ontwerpen van reclamemateriaal. ‘Ik moest vliegtuigen schilderen op multiplex, met op de achtergrond bekende gebouwen zoals de Towerbridge en de Eiffeltoren. Mooie st…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.