Veel mensen verdiepen zich in hun vrije tijd samen met plaatsgenoten in de geschiedenis van hun dorp of stad. Noorderbreedte maakte een drieluik over historische verenigingen. Aflevering 3: Weststellingwerf.

Begin jaren tachtig stak een man of elf uit Wolvega en omgeving de koppen bij elkaar. Allemaal hadden ze een hobby op het historische vlak: de een was in de weer met een metaaldetector, de ander sneupte in archieven, de derde deed wat met stenen en weer een ander verzamelde ansichtkaarten. Ze wilden een vereniging oprichten om samen bezig te zijn met de streekhistorie van Weststellingwerf. Een directe aanleiding was er niet. Iedereen was leuk voor zichzelf bezig, maar de gedachte was dat samenwerking voor iedereen wel eens voordelig kon zijn.
Het idee voor zo’n ‘doe-vereniging’ bleek snel achterhaald. Vrijwel meteen werden de oprichters benaderd door mensen uit de gemeenschap die ook graag ‘lid’ wilden worden. Dat kon dus niet: je mocht er alleen bij als je ook wat dééd. Maar de toestro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.