Ik heb nog maar nauwelijks een stoel gevonden buiten achter Sjoukje Heidstra's ouderlijk huis aan de Piterpôlle in Twijzel (Frsl.) of een regenbui gooit roet in het eten. De ronde kruidkoek en de koffie verhuizen in een mum van tijd naar de grote eettafel in de 'artsenkamer.'

‘Drie jaar geleden’, vertelt Sjoukje(18), ‘hebben mijn ouders een stil bod uitgebracht op het Groene Kruisgebouw van Twijzel. In het gebouw was altijd het consultatiebureau gevestigd, waar baby’s werden gewogen, vandaar “wachtkamer” en “weeg-en administratiekamer”. De grootste kamer op de benedenetage was de wachtkamer, dus dat werd onze woonkamer. En de weegkamer met zijn hoog geplaatste ramen – schijnbaar mocht je van buitenaf geen blote babytjes zien – is nu de computerkamer van mijn jongere zusje Annemarie en broertje Jasper.
Het stembureau was hier ook gevestigd. Het gebeurt nog wel eens dat er iemand uit het buitengebied op verkiezingsdag bij ons aanbelt, in de veronderstelling dat je nog steeds hier kunt stemmen. Het consultatiebureau is niet het enige gemeenschapsgebouw in Twijz…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden