Deze lokaliteit bevindt zich in het honderd inwoners tellende esdorpje Amen, gelegen in het rustieke Drenthe, ten zuiden van Assen en aan de boorden van het Amerdiep, dat meandert door een fraai beekdallandschap met natte graslanden en bosjes. Het café is een pleisterplaats voor wandelaars, fietsers en huifkarren en het startpunt van een knapzakroute. Meer nog is het bekend als muziek- en literair café.

Het eigenlijke café is een kleine ruimte waarin aan de bar en de tafeltjes met veel moeite zestig personen kunnen plaatsnemen. De vele foto’s en de kasten en planken vol cd’s en muziekinstrumenten maken dit café tot een nostalgische kroeg. Daarnaast bevindt zich een ruimte waar zo’n tachtig mensen kunnen genieten van muziek en literatuur. Op een fraaie ansichtkaart staat de hoes van de jubileum-cd van Cuby and the Blizzards afgebeeld, getiteld Hotel Grolloo, die in De Amer is opgenomen. Op deze kaart wordt De Amer tevens geafficheerd als hét onthaastingscafé van Drenthe. Op de vraag of in de Drenthe wonende oud-minister Margreeth de Boer, die het onthaastingsbegrip geïntroduceerd heeft, het etablissement regelmatig frequenteert, antwoorden de uitbaters Ab Sligter en Ineke Schepers dat dit niet het geval is. Dat moet dus anders.

Het gebouw dateert uit 1916 en is gebouwd als boerderij annex koffiehuis/café bij de tramhalte van de lijn Assen-Coevorden. In 1991 hebben Ab Sligter en Ineke Schepers het café overgenomen, de deel en de stal geheel verbouwd met origineel oud en gebruikt materiaal, en er een cultureel centrum van gemaakt met muziek- en literatuurbijeenkomsten. Ab – voorheen adjunct-directeur van een jongenscentrum – is fulltime bezig met het café en de programmering van de culturele avonden. Ineke werkt 32 uur als geestelijk verzorger in een verzorgingstehuis te Veendam en ondersteunt Ab met de culturele activiteiten.
‘Toen we twaalf jaar geleden hier begonnen, dachten we dat we iets moesten organiseren voor mensen op zondagmiddag’, vertelt Ineke. ‘Zo zijn we begonnen met muziekmiddagen’, vult Ab aan. ‘De formule is zo dat de muziek alle aandacht krijgt. Er wordt niet gerookt en geschonken tijdens de drie optredens van een half uur. Er is veel blues-, folk-, blue-grassmuziek.. Harry Muskee van de Cuby and the Blizzards, Magna Carta, Barrelhouse, B.J. Hegen Blues Band en Hans Theesink zijn inmiddels vaste klanten.’
De laatste twee jaar zijn er ook literaire avonden. Bekende schrijvers worden uitgenodigd door de stichting De Literaire Hemel, waarvan Ineke bestuurslid is. Willem de Ridder, Sietse van der Hoek, Marriet Meester, Henk Scholte en bekende Drentse schrijvers hebben hier reeds acte de présence gegeven.

Andere bezoekers van het café zijn de vele wandelaars en fietsers die hier in het fraaie landschap rondstruinen. Het etablissement kent ook vaste bezoekers van de kaartclub Ekehaar/Amen en de leden van de Boermarke. Op Nieuwjaarsdag komen alle bewoners van Amen het nieuwe jaar inluiden. Ook worden er (bruilofts)partijen gehouden. Ab en Ineke worden bijgestaan door een vaste ober en daarnaast zijn er acht mensen op afroep beschikbaar om te assisteren bij partijen en culturele avonden.

Het café is alle dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur, behalve op woensdag.

Trefwoorden