Zo'n zes jaar geleden stond in de kritische rubriek 'Doodzonde' van dit tijdschrift een aanklacht tegen de groene verrommeling van de Kymmelsberg in Schipborg. Dit hoge stuifduin, direct grenzend aan de doorgaande weg naar Anloo, bood vanaf de top een indrukwekkend uitzicht over het beekdal van het meanderende Schipborgsche Diep.

In Doodzonde stond de ‘verborgen’ Kymmelsberg model voor de teloorgang van het uitzicht in het landschap. Het is een moderne kwaal waar vooral onze zandlandschappen onder lijden. Hoe is het zover gekomen dat we onze mooiste plekken zo onverschillig behandelen en hebben laten verpieteren tot betekenisloze overhoeken?
De groene verrommeling en verbrokkeling van het landschap is niet alleen een kwestie van achterstallig onderhoud. De oorzaak ligt dieper. Als entiteit en overkoepelend begrip is ‘landschap’ uit het vocabulaire van beleidsmakers en vakgeleerden verdwenen. Het moderne Nederlandse landschap is verkokerd en verknipt door een veelheid van sectorale doelstellingen en vakinhouden. Men ziet, anders gezegd, door de beleidskaders en de specialisaties het landschap niet meer. Zo valt h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden