Inkomen genereren door schoner water. De Friese Water Alliantie wijst de weg in een aanpak die wereldwijd aandacht trekt. De Friese kennis op het gebied van watertechnologie wordt momenteel al in diverse landen vermarkt.

Een stern vliegt krijsend over de Potmarge, het kleinste riviertje van Friesland en een van de oudste middeleeuwse waterlopen van de provincie, nabij het Leeuwarder centrum. De oevers zijn lichtglooiend, afwisselend breed en smal, zoals het riviertje hier weer diep en daar weer ondiep is gemaakt. In dit ‘plas-drasgebied’ zijn waterplanten en riet aangeplant om het zelfreinigend vermogen van het rivierwater te ondersteunen. Dat is helder en op sommige plekken is de bodem zichtbaar. Even verderop is een houten vlonder geplaatst, waarop een visser naar zijn hengel staart. Nieuwe aangelegde bankjes, bruggetjes en kanosteigers wijzen op kleinschalige recreatie in deze kronkelende groene long, die vanuit het buitengebied de stad instroomt. De Friese Water Alliantie (FWA) is een ietwat abstrac…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.