Boeren, natuurorganisaties en de toeristische sector in Noord-Nederland zijn sinds 1999 verenigd in de Groene Coalitie. Eenenveertig clubs onderschrijven de doelstelling: meer, véél meer investeringen in het platteland. Wat is er intussen bereikt? Een portret van een opmerkelijk verbond.

Het begon allemaal met ‘wandelgangcontacten’. In 1998 adviseerde de commissie van oud-minister Langman het Rijk miljarden in Noord-Nederland te pompen. Maar wat schetste de verbazing van milieugroeperingen én landbouwers? Die miljarden kwamen ten goede aan infrastructuur, industrie, woningbouw en verkeer. Steen, beton en asfalt. Waar was het Groen waar het Noorden om werd geroemd? Of waarvan in ieder geval de milieuclubs, de boerenorganisaties en de recreatieve sector vonden dat dát een dragende pijler moest zijn onder de noordelijke economie? Werd het niet eens tijd om samen de schouders onder het platteland te zetten?
De diverse organisaties hadden meer en meer de behoefte ‘met één mond te spreken’. Er kwamen 41 clubs bij elkaar. De Groene Coalitie was geboren. Eenheid in verscheidenh…