HET NOORDELIJK REGIOATELIER is een plek voor debat over de kwaliteit van het bebouwde en onbebouwde landschap van Friesland, Groningen en Drenthe. Twee jaar lang hebben twaalf mensen uit verschillende hoeken van de ruimtelijke planning het succes en falen van diverse projecten onderzocht. Met als doel: een betere samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper en gebruiker. Deelnemer aan het atelier en Noorderbreedte-medewerker Wim Boetze doet verslag.

‘Buurmans grond is maar één keer te koop’ is een volkswijsheid die ons moet doen beseffen dat veranderingen waar grond mee gemoeid is ingrijpend zijn en om een snelle besluitvorming vragen. Niet alleen op perceelsniveau, ook op regionale schaal wordt de grondmobiliteit nauwlettend gevolgd door makelaars en ontwikkelaars. Ook bij hen heerst de regel dat de beste grondtransactie voor elke verkoopbare hectare zich maar één keer per generatie voordoet. Op de grondmarkt is inzicht in de situatie en snelheid van handelen dan ook vereist. Zo is het ogenschijnlijk onschuldig landschap gegrondvest op een vloer van onrust, een groene mat waarop, onzichtbaar, het gevecht om de hectares zich afspeelt. De belangen zijn groot, en waar het voor enkele jaren nog om de miljoenen guldens ging, gaat het n…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden