Op de grens van het oude Friese land en de Lauwersmeer bevindt zich het buurtschapje Dokkumer Nieuwe Zijlen, gelegen aan de samenvloeiing van het Dokkumer Grootdiep en het Oude Dokkumerdiep.

Op de grens van het oude Friese land en de Lauwersmeer bevindt zich het buurtschapje Dokkumer Nieuwe Zijlen, gelegen aan de samenvloeiing van het Dokkumer Grootdiep en het Oude Dokkumerdiep. Beide wateren zijn de voortzetting van de Dokkumer Ee, die vanaf Leeuwarden naar Dokkum stroomt. Na Dokkum heet de rivier Dokkumer Grootdiep, maar twee kilometer ten westen van Dokkumer Nieuwe Zijlen splitst de rivier zich in een gegraven gedeelte – het Dokkumer Grootdiep, dat een korte verbinding heeft met Dokkumer Nieuwe Zijlen, links onder op de foto – en het veel bredere Oude Dokkumerdiep, rechts onder op de foto. Bij het buurtschapje liggen twee eilandjes. De twee diepen komen daarna weer bij elkaar en stromen als Dokkumerdiep verder in de Lauwersmeer, dat in 1969 werd afgesloten met een dijk.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.