Doordat de wereldtemperatuur in de toekomst gemiddeld twee graden stijgt, zal een kwart van alle zoogdieren uitsterven. Ons leven zal er dan volgens deskundigen aanmerkelijk saaier uitzien. Met deze opwekkende gedachte ging ik onlangs naar de Pyreneeën.

Doordat de wereldtemperatuur in de toekomst gemiddeld twee graden stijgt, zal een kwart van alle zoogdieren uitsterven. Ons leven zal er dan volgens deskundigen aanmerkelijk saaier uitzien. Met deze opwekkende gedachte ging ik onlangs naar de Pyreneeën. De amandelbomen waren roze, de mimosa geel en zelfs de struiken rozemarijn staken hun paarse lipjes vooruit. De vogels waren dezelfde die je bij ons in de winter aantreft, wat me enorm tegenviel. Zoogdieren zag ik sowieso niet waardoor ik me afvroeg of het zo erg is dat een kwart van hen verdwijnt.
Het kan in de Pyreneeën verrekte koud zijn en de knoestige, geknotte wijnranken stonden als stramme mannetjes te wachten op warmere tijden. Dat die niet lang op zich zouden laten wachten bewezen de vele caves waar de wijn van voorgaande jaren…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden