Noorderbreedte begint een feuilleton over de Blauwe Stad, het opzienbarende project dat zich afspeelt in het Oost-Groningse Oldambt. Acht vierkante kilometer landbouwgrond tussen Winschoten, Beerta, Finsterwolde, Oostwold, Midwolda en Scheemda wordt water. Deze ongewoon drastische ruimtelijke ingreep is het antwoord op de sociaal-economische problemen van de streek, waartegen begin jaren negentig geen ander kruid gewassen leek te zijn. Het nieuwe landschap met 1480 woningen en veel natuur zal rond 2016 naar verwachting worden bevolkt door vierduizend mensen. Heel het Oldambt zal van deze aanwas profiteren: op die gedachte drijft de Blauwe Stad. Twee keer per jaar doet Noorderbreedte verslag van de vorderingen, de tegenslagen en de veranderingen.

Winschoten, dit voorjaar
Een rode Porsche neemt op de A7 de afslag Winschoten, slaat vervolgens tweemaal linksaf en rijdt dan via een oprijlaan met rode lantarens de kleine parkeerplaats op van een opvallend en eveneens rood gebouwtje. Dit is het informatiecentrum van het spraakmakende project de Blauwe Stad. De vlotte dertiger achter het stuur en de hoogblonde vrouw naast hem hadden het vanaf de snelweg al zien staan. Hun komst houdt verband met verhuisplannen: ze willen weten wat hier de maximale kaveloppervlakte is. Even later staan ze bij de infobalie. Vijfduizend vierkante meter, daar houdt het ongeveer mee op, krijgen ze te horen. Dat komt redelijk in de buurt van wat ze nu bezitten, lacht de snelle dertiger tevreden. Het stel laat naam en adres achter en kijkt nog een poosje rond…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden