De onlangs tachtig jaar geworden maar nog immer actieve bioloog-archeoloog Tjalling Waterbolk heeft de bekende vervalsingsaffaire-Vermaning veertig jaar na dato van zich afgeschreven in een autobiografisch boek. Een terugblik op de zaak en de reactie van drie ‘Waterbolk-kenners’ op diens opmerkelijke publicatie.

‘Wetenschap blunderde’, kopte de Drentsche en Asser Courant op 21 oktober 1965 en daarmee was een affaire geboren. Grasmaaimachineslijper en amateur-archeoloog Tjerk Vermaning had op een akker in het Drentse Hoogersmilde vuistbijlen en andere werktuigen uit het stenen tijdperk gevonden en daarmee de vaderlandse geschiedenis met maar liefst 70.000 jaar uitgebreid. Maar de Nederlandse wetenschap had zijn vondst stil gehouden ‘om er zelf internationale triomfen mee te vieren’, meldde de krant.
Nu, bijna veertig jaar later, haalt de prof. dr. H.T. Waterbolk deze krantenregels nog eens op in zijn boek Scherpe stenen op mijn pad. Het waren heel pijnlijke zinnen voor de Groningse emeritus-hoogleraar, die hem tot de dag van vandaag achtervolgen. Want het verwijt dat archeologische wetenschapper…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden