De oproep van Tialda Haartsen in de vorige Noorderbreedte om nu eens op te houden over ‘witte schimmel’ - de veelvuldig verfoeide nieuwe wijkjes aan de rand van bestaande kernen - is niet besteed aan Hans Elerie.

Als het aan het huidige kabinet ligt mag het platteland weer bouwen. De VROM-inspecteurs worden teruggeroepen in hun hok. Dat lijkt op het eerste gezicht een flinke opsteker voor dorpen die graag nog wat willen groeien. Maar zal er ook echt iets veranderen? Het hangt ervan af of provincies en gemeenten het met elkaar eens kunnen worden. Een ding is zeker: de kwaliteit van het uitbreidingsplan zal opnieuw ter discussie staan.
Het projectbureau Belvedere dat een paar jaar terug is ingesteld door drie ministeries, heeft het voortouw genomen. Geheel in de lijn van haar lijfspreuk ‘behoud door ontwikkeling’ verkent zij de strategie van het zogenoemde dorpsgroeien. Die strategie wordt omschreven als ‘een zoektocht naar kwalitatieve groei’. Het gaat hier, anders gezegd, om het vinden van een m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.