We zijn in Nederland recentelijk verlost geraakt van een grote angst: de angst om verspreid te bouwen, anders gezegd: te bouwen in het open landschap. Het (beleids)taboe om hardop te zeggen dat ruimtelijke ontwikkelingen ook daar moeten kunnen plaatsvinden, is verdwenen. Het is echt uit de mode om je druk te maken over ongecontroleerde verstedelijking.

We zijn in Nederland recentelijk verlost geraakt van een grote angst: de angst om verspreid te bouwen, anders gezegd: te bouwen in het open landschap. Het (beleids)taboe om hardop te zeggen dat ruimtelijke ontwikkelingen ook daar moeten kunnen plaatsvinden, is verdwenen. Het is echt uit de mode om je druk te maken over ongecontroleerde verstedelijking. De prins van Oranje, die in het verlengde van zijn belangstelling voor water ook warmloopt voor de ruimtelijke ordening van ons koninkrijk, zei het laatst zelf op televisie: we moeten de boel ‘niet op slot gooien’ (een verfrissende variant op het in de volksmond tot vervelens toe gebezigde ‘niet op slot zetten’).
In dezelfde Netwerk-uitzending zag ik minister Dekker van VROM haar Nota Ruimte toelichten. Gehuld in een knalroze mantelpak k…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.