Wie de geschiedenis van het Groningse platteland kent, weet dat het nog niet zo lang geleden rijk was aan kleine burchten en robuuste verdedigbare gebouwen. Deze borgen en steenhuizen, die in de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw in de hele provincie ontstonden, zijn in de afgelopen twee eeuwen op jammerlijke wijze verdwenen.

Wie de geschiedenis van het Groningse platteland kent, weet dat het nog niet zo lang geleden rijk was aan kleine burchten en robuuste verdedigbare gebouwen. Deze borgen en steenhuizen, die in de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw in de hele provincie ontstonden, zijn in de afgelopen twee eeuwen op jammerlijke wijze verdwenen. De Ommelander adel en Groninger regentengeslachten die deze kleine buitenplaatsen bewoonden, deden vanwege steeds duurder onderhoud afstand van hun bezit. Er was niet, zoals je het nu zou noemen, een goede markt voor handel in dit adellijke goed. Het gevolg was verval en afbraak, wat halverwege de negentiende eeuw nog eens versneld plaatsvond door de uitvinding van wegen met steenslagverhardingen. De borgen werden aan puin geslagen en als wegversteviging verw…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden