Hendrik Perdok is vuurtorenwachter op Schiermonnikoog. Ineke Noordhoff portretteert hem en zeventien andere bewoners van de waddeneilanden in haar boek ‘Zee Rondom’.

Badgasten, die bij de vuurtoren van Schiermonnikoog bijna altijd te vinden zijn, kijken gebiologeerd naar de figuur die de deur van de helrode vuurtoren opent en zijn fiets naar binnen rijdt. De zware stalen deur onder in de Noordertoren blijft voor bijna iedereen hermetisch dicht. Vuurtorenwachter Hendrik Perdok is zich bewust van het publiek: dit is een van de weinige momenten waarop hij wordt gekend in functie. Voor zeelui die met hem te maken hebben, is hij een bekende stem. Maar op straat zouden ze hem niet herkennen.
Hendrik Perdok, vierenvijftig, wacht tot er iets gebeurt. De lange slanke vuurtorenwachter doet zijn werk in volstrekte eenzaamheid, vierenveertig meter boven land en zee. Hij zit tussen vijf beeldschermen, maar kijkt er vooral langs en overheen door de ramen rondom. …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.