Een veiliger, toegankelijker Stadspark met meer attracties: om dat te bereiken heeft de gemeente Groningen een nieuw ontwerp laten maken. Als de plannen doorgaan worden de cultuurhistorische en natuurwaarden van het uitgestrekte park ernstig aangetast, betoogt Bob Jonge Poerink.

In 1909 richtte een groepje Groninger notabelen de Vereeniging Stadspark op, die de beroemde landschapsarchitect Leonard Springer opdracht gaf voor het ontwerp van het Stadspark. Springer, bekend als ‘componist in groen’, ontwierp een schilderachtig park in Engelse landschapsstijl. Deze stijl kenmerkt zich door vloeiende lijnen. Springers’ ontwerp kon door de giften van industrieel en weldoener Jan Evert Scholten en de inzet van de ‘Werkverschaffing’ worden gerealiseerd in de periode 1913-1929.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veel schade aan het park aangericht, waardoor het in 1948 moest worden overgedragen aan de gemeente. De gemeente heeft in de jaren zestig het park aan de noordzijde uitgebreid. In de laatste decennia is in het park het nodige gebouwd; vooral de aanleg van de We…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.