In verband met de vorming van nieuwe, grotere Drentse gemeenten zijn na 1998 her en der compleet of gedeeltelijk nieuwe gemeentehuizen neergezet. Een bespreking van vier ontwerpen. ‘Drenthe heeft een kans gemist om een belangrijke bouwstroom aan publieke overheidsgebouwen naar een boeiend totaalresultaat te leiden.’

Na de gemeentelijke herindeling van Drenthe in 1998 wordt langzamerhand het oeuvre aan nieuwe gemeentehuizen zichtbaar. Van de twaalf gemeenten – voorheen waren het er 34 – wilden de meeste de nieuwe bestuurlijke eenheid tooien met nieuwe of vernieuwde huisvesting. In een aantal gemeenten moet de bouw nog beginnen. Elders is het nieuwe gemeentehuis – niet zelden na lang gesteggel over de locatie – klaar, en dat maakt nieuwsgierig naar de ambities die de bestuurders hebben gehad bij hun architectenkeuze.
Frits Pentenga is architect bij de afdeling Welstand van het Drents Plateau. Hij zegt: ‘Ik heb bestuurders zich nooit duidelijk horen uitspreken over het gewenste niveau van de architectuur, Tynaarlo uitgezonderd.’ De gemiddelde architectonische kwaliteit van de nieuwe huizen vindt hij m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.