Op verzoek van Noorderbreedte reageert Wijnhout Punt, oud-wethouder van ruimtelijke ordening in Hoogeveen, op het artikel van Hans Elerie over de bedroevende kwaliteit van hedendaagse dorpsuitbreidingen.

De foto’s van Harry Cock bij het artikel van Hans Elerie in de vorige Noorderbreedte over recente en naoorlogse dorpsuitbreidingen illustreren in een oogopslag het verschil in stedenbouwkundige kwaliteit tussen ‘vroeger’ en ‘nu’. Hans Elerie analyseert in zijn artikel het hoe en waarom van dat kwaliteitsverschil, hoe het zover heeft kunnen komen. Veel van zijn analyse kan ik onderschrijven. Maar waar hij niet aan raakt is een, wat ik zou willen noemen, culturele factor die aan de verslechtering van de ruimtelijke kwaliteit ten grondslag ligt.
Ik doel op de verschuiving van het gezagsgetrouw accepteren van wat bestuurlijke en ambtelijke cultuurdragers aan plannen bedenken, naar het opkomen voor jezelf, het individualiseren, het geen oog (willen) hebben voor het collectieve, de eigen-tui…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.