Onlangs verscheen een boek over de recente geschiedenis van Midlaren, geschreven op basis van gesprekken met bewoners. Mede-auteur Ineke Noordhoff smeedde voor Noorderbreedte een aantal verhaalfragmenten samen tot een artikel over de opeenvolgende veranderingen in het landschap van dit zanddorp.

Een boerengehucht dat zich staande hield temidden van het stuivende zand, dat was Midlaren nog geen mensenleven geleden. De kinderen speelden in de duintjes, op de kleiplaten ertussen bleef vaak water staan. In de winter kon je tussen die duintjes door schaatsen. De bergen zijn afgegraven en het zand werd gebruikt om nieuwbouwwijken van de stad Groningen op te bouwen. Met mest werd de schrale grond verrijkt tot bouwland. Sommige ‘oude’ bergjes worden nu weer nieuw gemaakt, door Natuurmonumenten.
Dit najaar gaan de graafmachines aan het werk tussen heideterrein De Vijftig Bunder en het Noordlaarderbos. Ze graven de bemeste bovenlaag af zodat er weer schraal zand aan de oppervlakte komt. Een oude verhoging in het landschap, die begin vorige eeuw met veel zweetdruppels door toenmalige eige…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.