De kreet ‘plattelandsvernieuwing’ wordt de laatste jaren te pas en te onpas gebruikt wanneer het over de veranderingen in ons landelijk gebied gaat. Maar wat wordt er nu eigenlijk vernieuwd? En wat is dan het nieuwe?

De kreet ‘plattelandsvernieuwing’ wordt de laatste jaren te pas en te onpas gebruikt wanneer het over de veranderingen in ons landelijk gebied gaat. Maar wat wordt er nu eigenlijk vernieuwd? En wat is dan het nieuwe?
Afgelopen zomervakantie waren we met vrienden in Stockholm en bezochten we daar het oudste openluchtmuseum van de wereld: Skansen. Het gidsboekje van Skansen vermeldt dat het museumpark aan het eind van de negentiende eeuw werd opgericht door Artur Hazelius. Hazelius maakte destijds lange voettochten door het Zweedse platteland en zag daar met eigen ogen een radicaal veranderingsproces zich voltrekken. Hij constateerde dat rond 1870 driekwart van de Zweedse bevolking op het platteland leefde, maar dat het aantal boeren snel slonk, arbeid werd gemechaniseerd en bewoners hun …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.