De meeste lezers zullen bekend zijn met de zichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog in het landschap van Noord-Nederland. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat verreweg de meeste gevechtsacties in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland geen zichtbare sporen achterlieten.

Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat verreweg de meeste gevechtsacties in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland geen zichtbare sporen achterlieten. Zo werden boven Groningen, Friesland en Drenthe in de loop van de oorlog vele honderden geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland of op hun terugvlucht naar Engeland – zowel overdag als ook ’s nachts – door de Duitse luchtverdediging neergeschoten. Vaak explodeerden de toestellen hoog in de lucht, waarna de brokstukken over het landschap neer regenden. Deze resten werden grotendeels door de Duitse bezettingstroepen geruimd, net als de stoffelijke overblijfselen van de gesneuvelde bemanningsleden. Wat in het landschap achterbleef van een dergelijk drama, waren hoogstens enkele kleine littekens, die nu, zestig jaar na de oorl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.