Omdat dit de laatste Hoek in deze vorm is, mag er een plaatje bij. Het is een kaartje, een zogenaamde paleogeografie, van het Nederlandse vasteland tijdens de Romeinse tijd, ongeveer 50 jaar na Christus. Het komt uit De ondergrond van Nederland, een in 2003 verschenen uitgave van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen, de voormalige Rijks Geologische Dienst.

Omdat dit de laatste Hoek in deze vorm is, mag er een plaatje bij. Het is een kaartje, een zogenaamde paleogeografie, van het Nederlandse vasteland tijdens de Romeinse tijd, ongeveer 50 jaar na Christus. Het komt uit De ondergrond van Nederland, een in 2003 verschenen uitgave van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen, de voormalige Rijks Geologische Dienst. Op een studiedag op de Vrije Universiteit in Amsterdam over ‘de landschappelijke gevolgen in de Zuidwest-Delta van de groeiende vraag naar turf, zout en vis sedert de volle Middeleeuwen’ was de geoloog Piet Cleveringa een van de inleiders. Van geboorte is hij Groninger en misschien was het daarom dat hij met enige nadruk juist dit kaartje onder de aandacht bracht. Om het publiek versteld te doen staan van het grot…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden