Zwolle september 1944. ‘Hebt u het al gehoord meneer? De school is gevorderd.’ Voor de veertigjarige Roelof Horreüs de Haas, biologieleraar aan het gymnasium, lijkt er geen ontkomen aan. Arbeitseinsatz en razzia’s op alle mannen jonger dan 45 jaar.

Zwolle september 1944. ‘Hebt u het al gehoord meneer? De school is gevorderd.’ Voor de veertigjarige Roelof Horreüs de Haas, biologieleraar aan het gymnasium, lijkt er geen ontkomen aan. Arbeitseinsatz en razzia’s op alle mannen jonger dan 45 jaar. Voor de principiële Roelof – eerder al overtuigd dienstweigeraar – geen optie. Hij duikt samen met zijn twee zoontjes Gerard (13) en Hans (9) onder in het hart van Friesland, daar waar de boerderij Heach Hiem vlak bij Grouw aan de Wijde Ee aan alle kanten wordt omsloten door water. Zoon Hans Horreüs De Haas: ‘Want iedereen dacht: in dat waterland komen ze niet.’
Friesland, De Haas is er talloze keren geweest tijdens kampeer- en zeiltochten. ‘De keus van mijn vader was heel duidelijk voor deze plek en deze boerderij. Alleen bereikbaar per boo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden