‘In een zandlandschap kun je alle perioden van de geschiedenis door elkaar heen zien. Het is een mengsel van prehistorische, middeleeuwse, nieuwe tijdse en moderne landschappen en die zitten allemaal als een vijf of tien keer belichte dia dwars door elkaar heen. Ik mocht de plaatjes van die tien dia’s proberen te reconstrueren, dat was eigenlijk heel spannend.’
Zo kijkt Theo Spek terug op zijn promotieonderzoek, dat nu na veertien jaren hard werken klaar is. Het resultaat is een prachtig tweedelig boekwerk boordevol informatie over en illustraties van het Drentse esdorpenlandschap. Spek laat hierin zien dat de geschiedenis van dit landschap veel meer omvat dan je zou denken op grond van de overbekende historische plaatjes. Geromantiseerde beelden zoals uitgestrekte heidevelden, schaaps…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.