Joop van Gogh (1923) woont in Borger, maar de herinneringen aan de oorlogstijd komen bij hem vooral boven op landgoed Heidehof bij Eexterhalte, aan de weg van Rolde naar Gieten.

Joop van Gogh (1923) woont in Borger, maar de herinneringen aan de oorlogstijd komen bij hem vooral boven op landgoed Heidehof bij Eexterhalte, aan de weg van Rolde naar Gieten. Het prachtige landhuis dat hier staat blijkt gebouwd te zijn boven de ruïnes van een in de oorlog verwoeste woning. De SS had destijds bezit genomen van het huis, maar twee weken voor het eind van de oorlog is de woning door de Duitsers kapotgeschoten. Het is bijzonder, zo’n nieuw huis op palen boven een oorlogsruïne, maar er is hier meer dat aan de oorlogstijd herinnert. Dolf van der Weij en Annetje Braat, de huidige eigenaren/bewoners van het landgoed, hebben op hun terrein een onderduikershol gerestaureerd. Ze deden dat samen met de historische vereniging uit Eext en met vier nog levende toenmalige onderduike…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden