‘Schuldig Landschap’ gaf de schilder Armando als titel mee aan het werk waarin hij probeert af te rekenen met de oorlog, Schuldige Landschaft in het Duits. Schilderijen zijn het, en collages van schilderijen met foto’s, al of niet met potlood en krijt bewerkte foto’s van het landschap rond het voormalige kamp Amersfoort, in de omgeving waarvan Armando opgroeide.

Zo ongeveer heeft Armando volgens Yvonne Ploum, conservator van het Armando Museum in Amersfoort, de term Schuldig Landschap bedoeld. Vanaf 2 oktober is in het Armando Museum een aantal van die bovengenoemde ‘Schuldige Landschappen’ te zien in de tentoonstelling ‘Betekende werken’. Het is werk uit de jaren ’70 en ’80 waarin Armando zijn visie op de geweldadigheden in het landschap uit zijn jeugd aanschouwelijk maakt.
Kun je landschap ook objectieve betekenis toekennen in relatie tot de oorlogshandelingen die er plaatsvonden?
In de tv-serie 60 jaar na dato (van CasTel Media), die in het voorjaar van 2005 door de drie regionale omroepen in Noord-Nederland is uitgezonden, zitten veel van de ooggetuigen/hoofdpersonen het belangrijkste deel van hun verhaal over oorlog en bevrijding gewoon op…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.