Het Drents Oorlogs- en Verzetsmuseum aan de Kloosterstraat vertelt aan de hand van een diversiteit aan voorwerpen, verhalen over oorlog en verzet in het Noorden van Nederland. Voorwerpen die, zo vertelt Enno Smid, initiatiefnemer en huidig bewoner van het pand, in de loop van tien jaar zijn verzameld.

Eén geschiedenis staat centraal in het kleine museum: die van de overval op het Huis van Bewaring aan de Brink in Assen, op 11 december 1944. Bij die opzienbarende actie bevrijdden elf jonge mannen en een vrouw – allemaal tussen de 20 en 24 jaar oud – 29 verzetsmensen, zonder dat daarbij ook maar één druppel bloed vloeide. De overval werd gepleegd vanuit het pand aan de Kloosterstraat, toen woonhuis van de familie Bulthuis. Alle betrokkenen waren lid van de Knokploeg Noord-Drenthe, een verzetsgroep die tijdens de bezetting bonkaarten stal, wapendroppings organiseerde en onderduikers onderbracht. De gevangen knokploegers zaten op die elfde december al een week of zes gevangen. Het was zo goed als zeker dat ze kort daarna zouden worden gefusilleerd.
Zeven van hen waren zes weken eerder, o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.