In Frankrijk heette het verzet tegen de Duitse bezetter in de volksmond de maquis. Dat is kreupelhout. Zo'n directe verwijzing naar het landschap zijn wij in de geschiedschrijving over het Nederlands verzet niet tegengekomen.

In de literatuur over het verzet staan tal van verwijzingen naar de karakters van de noordelijke volkeren door de eeuwen heen. De Duitsers hadden heel wat te stellen met de vrijheidsdrang van de Friezen, de stugheid van de Groningers en de gemeenschapszin der Drenten. Het is wel verleidelijk om hier de invloed van de natuurlijke leefomgeving op het menselijk karakter te analyseren en zo terecht te komen bij verzet en landschap, maar zulke beschouwingen ontaarden gemakkelijk in een hoop flinterdunne beweringen.
Het noordelijk verzet begon niet op terpen en bij hunbedden, maar in huiskamers, cafézaaltjes, pastorieën en consistories. Het persoonlijk geloof, politieke opvattingen en levensovertuiging waren de eerste en belangrijkste inspiratiebronnen. Dat was in het Noorden niet anders dan …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden