Architectuur uit de wederopbouwperiode mocht zich tot op heden niet in een grote belangstelling verheugen. Maar dit is langzamerhand aan het veranderen. Het stadsbestuur van Groningen heeft onlangs 75 naoorlogse bouwwerken aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. Assen en Sneek onderzoeken nog welke panden uit de jaren 1940-1970 zij willen behouden.

De stad Groningen is één van de koplopers in Nederland wat betreft het bewaren van architectuur uit de wederopbouwperiode. Eind vorig jaar werd een lijst bekend gemaakt met 75 gebouwen en objecten die als beschermd gemeentelijk monument zullen voortbestaan. Niet iedereen zal deze keuze kunnen begrijpen: de bouwstijlen uit de periode 1940-1970 worden (nog) niet alom gewaardeerd, om het zacht uit te drukken. Maar volgens de gemeente is er alle reden om het behoud van de aangewezen bouwwerken te waarborgen.
Als bijlage bij het aanwijsbesluit van B en W van Groningen is een geïllustreerd overzicht van de nieuwe monumenten verschenen. Er zitten woonhuizen tussen, kantoren, schoolgebouwen, kerken, bedrijfspanden en een urinoir. Bij ieder pand wordt toegelicht waarom het een monument is geword…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.