Bij de borrel op de verjaardag van mijn moeder kwamen we te spreken over stront. Mijn broer is boer in Doezum, Groningen. Ik vertelde dat ik in de Leeuwarder Courant gelezen had dat boeren in het Friese Achtkarspelen komend voorjaar de mest weer ouderwets met de giertank mogen uitrijden van de minister.

Bij de borrel op de verjaardag van mijn moeder kwamen we te spreken over stront. Mijn broer is boer in Doezum, Groningen. Ik vertelde dat ik in de Leeuwarder Courant gelezen had dat boeren in het Friese Achtkarspelen komend voorjaar de mest weer ouderwets met de giertank mogen uitrijden van de minister. Het betreft een proef, waaruit moet blijken of het bovengronds, breedwerpig verspreiden van mest beter is voor milieu, natuur en misschien zelfs ook voor de koe dan het sinds enkele jaren verplichte injecteren in de grond.
De proef omvat ook het Hart van Holland, waar in Zegveld Theo Spruit vanaf dit voorjaar officieel mag doen wat hij de afgelopen jaren illegaal al deed: met de modderspuit mest ‘sproeien’ over het land. Spruit vindt mest injecteren slecht voor structuur en bodemleven (v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden