Studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein zijn sinds afgelopen zomer actief in een ‘werkplaats voor plattelandsvernieuwing’ in het Drentse Annerveenschekanaal. Samen met docenten, bewoners en deskundigen voeren ze ter plaatse projecten uit. Zo leren de toekomstige beleidsmakers het sterk veranderende rurale gebied van binnenuit kennen.

Niemand weet precies wat er gaande is op het platteland. Zó ingrijpend zijn de veranderingen die zich daar momenteel voltrekken. Een greep uit de ontwikkelingen. De landbouw heeft het druk met vergaande innovaties en vernieuwing. Dorpen transformeren van een landbouwgebonden economie naar vitale en pluriforme dorpsgemeenschappen. Negentig procent van de plattelandsbevolking werkt niet in de eigen plaats of streek, waarmee wonen de belangrijkste economische, sociale en culturele factor is geworden in het landelijk gebied. Tegelijkertijd blijft overal meer dan 75 procent van de grond in gebruik bij boeren en andere ‘omgevingsondernemers’.
Ook de mentaliteit op het platteland verandert. De moderne burger vraagt om meer recreatieruimte en wil betrokken worden bij de inrichting en vormgeving…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.