Taeke Hoeksma telde regenwormen. Op zijn eigen land én aan de andere kant van de houtwal op buurmans land, waar hij een precies even groot en diep stuk van de zode omhoog spitte. Het aantal regenwormen vertelde hem wie de betere strontboer was.

Taeke Hoeksma telde regenwormen. Op zijn eigen land én aan de andere kant van de houtwal op buurmans land, waar hij een precies even groot en diep stuk van de zode omhoog spitte. Het aantal regenwormen vertelde hem wie de betere strontboer was.
En in een klein zakagendaatje hield hij vanaf het moment dat hij in 1958 zijn vader opvolgde op de boerderij aan de Hamsterpein tussen Drogeham en Augustinusga, de opbrengsten van het weiland bij door precies te noteren in hoeveel dagen hoeveel koeien hoeveel hectare afgraasden. Op Wageningen Universiteit hebben ze van die gegevens grafieken gemaakt waaraan je precies kunt aflezen wanneer er een ligboxenstal kwam en dus andere stront, vanaf wanneer Hoeksma de mest op speciale wijze ging verwerken, en hoe jaar na jaar de hoeveelheid kunstmest mind…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.