Deze titel schiet me te binnen als ik de hoogtekaart bestudeer die ik bij mijn afscheid als bestuurder van het waterschap Noorderzijlvest ten geschenke kreeg. De kaart kleurt dieprood in het hoge Drentse gebied via lichtblauw in de lage delen rond de stad Groningen naar diverse variaties groen ten noorden daarvan.

Deze titel schiet me te binnen als ik de hoogtekaart bestudeer die ik bij mijn afscheid als bestuurder van het waterschap Noorderzijlvest ten geschenke kreeg. De kaart kleurt dieprood in het hoge Drentse gebied via lichtblauw in de lage delen rond de stad Groningen naar diverse variaties groen ten noorden daarvan. Achttien meter boven NAP op de lijn Smilde-Assen via laagtes van nul tot een halve meter in het middengedeelte naar plus twee meter op het Groninger Hoogeland.
Zo’n relatief klein stukje van de aardbol en dan toch zoveel hoogteverschil; voor Nederlandse begrippen is dat al heel wat! Of je een halve berg afdaalt.
Verschillen zo kleurrijk als die tussen sommige politieke partijen in Nederland, en juist die vergelijking bekruipt me als ik deze hoogtekaart bestudeer. Want water is…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.