Friezen zijn de grootste doe-het-zelvers van het land. Nergens is het percentage mensen dat naar eigen inzicht een huis laat bouwen zo hoog als in Friesland: gemiddeld 33 procent, op het platteland meer dan 50 procent.

Friezen zijn de grootste doe-het-zelvers van het land. Nergens is het percentage mensen dat naar eigen inzicht een huis laat bouwen zo hoog als in Friesland: gemiddeld 33 procent, op het platteland meer dan 50 procent. ‘Een mooie traditie die past bij onze cultuur van zelfredzaamheid’, schrijft gedeputeerde Anita Andriesen in een pas verschenen studie van de provincie over het fenomeen ‘particulier opdrachtgeverschap’.
Eigen wijs bouwen heet het rapport, en het is interessant, te meer omdat minister Dekker van VROM heeft bedacht dat tussen 2005 en 2010 in heel Nederland 30 procent van de woningen op deze wijze tot stand moet komen. Het rijk wil de burger namelijk meer keuzevrijheid bieden op woongebied, mede vanuit de overtuiging dat dit ‘de ruimtelijke kwaliteit’ ten goede zal komen. A…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden