De natuurmusea in Leeuwarden en Groningen zijn beide een nieuwe weg ingeslagen na mislukte fusiepogingen met andere instellingen. Ze richten zich voortaan vooral op kinderen en jongeren, vertellen Kees van der Meiden van Natuurmuseum Groningen en Harry Wijnandts van Natuurmuseum Fryslân. De een legt het accent op onderwijs en samenwerking met andere organisaties, de ander probeert de jeugd te trekken met amusante presentaties.

Directeur Harry Wijnandts straalt als een kind op zijn verjaardag. Zijn cadeautje: een prachtig nieuw natuurmuseum. Het voormalige weeshuis uit 1675 in Leeuwarden heeft een complete renovatie ondergaan en is in april heropend. Alle afdelingen zijn vernieuwd en hebben een thema gekregen. De binnenplaats kreeg een overkapping. Eronder ligt het depot. ‘Voor de aanleg ervan moest een enorm gat met stevige damwanden worden gegraven. Nu het klaar is hebben we gigantisch veel opslagruimte.’ De glazen overkapping en vloerverwarming maken het mogelijk om de binnenruimte het hele jaar door bij exposities te betrekken.
De Groningse museumdirecteur Kees van der Meiden zit nog midden in een verbouwing. Een nieuwe balie, een nieuwe bibliotheek en een nieuw café zijn klaar, en er komt een nieuwe filmz…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.